woensdag 5 november 2008

Beter goed gepikt.....

Een bekend spreekwoord in de ontwerpwereld is 'Beter goed gepikt dan slecht bedacht'. Over het algemaan worden fabrikanten tegen deze praktijken beschermd door octrooien, patenten enz.

In China maken ze zich daar niet druk om; daar worden goede ideeën nagemaakt en tegen lagere prijzen dan het origineel op de wereldmarkt gebracht.
Een levend voorbeeld hiervan is de Bella50 Retroscooter.

Hieronder zie je het originele ontwerp; de Honda Shadow SRX die in 1997 door Honda ge-introduceerd werd. Hij werd aangedreven door een 50 of 90cc twee-takt motor.

Zoals je ziet wijkt de Bella50 niet veel van Honda's originele ontwerp af. :o)
Verschillen zijn er echter genoeg; de Bella heeft een 4-takt motor (zuiniger en milieuvriendelijker) en bv de chroom druppels op de voorkap zitten omgekeerd. De Bella staat ook wat hoger op de wielen en de vering is wat harder dan bij de slapgeveerde Honda Shadow.
De Bella heeft ook 3 tellers, de Shadow heeft alleen een km-teller.

Overeenkomsten zijn er uiteraard ook genoeg; zie bijvoorbeeld de achterkant met de grote chroom sierlijst; boven de Honda, onder de Bella.


Niet overgenomen van de Honda maar wél 'gepikt'; de naam Bella.
Deze is door een van de eerste importeurs hier in NL aan deze retro-scooter gegeven en werd daarmee meteen dé verzamelnaam voor al deze scooters die onder alerlei 'merk-namen' verkocht worden.

Hieronder de originele Bella; de Zündapp Bella een scootermodel gevoerd van 1953 tot 1964 door deze roemruchte duitse motorenfabriek.
Lijkt in niets op de moderne Bella50 .... hoewel.....




Geen opmerkingen: